5 Ekim 2017 Perşembe

Adaçayı Saç ve Cilt bakımı

Adaçayı Saç ve Cilt bakımı

Adaçayı Saç ve Cilt bakımı

Bu yazımızda adaçayının saç ve cilt bakımlarında kullanımı ve faydalarını paylaşacağız. Cilt bakımı, kırışıklık giderici, yaşlanmayı geciktirici özelliklerinden bahsedeceğiz. Saç derisinin yenilenmesi, saç bakımı, parlaklık için kullanılan adaçayının çeşitleri ve hangi tedavilerde kullanıldığı hakkında bilgiler vereceğiz.
Adaçayı bitkisel tedavi yöntemleri içinde özellikle cilt bakımı açısından tercih edilmektedir.
Anti-aging etkisinin yanında, düzeltici kremlerden   nemlendiricilere  ve maskelere  kadar birçok amaçla  cilt bakımı ve güzellik ürünlerinin etken maddesini oluşturmaktadır. Sağlıklı, parlayan ciltler için bu cilt bakım yöntemleri geçmişte olduğundan daha fazla tercih edilmektedir.  
Cilt ve saç bakımındaki faydalarının yanında, mutfaklarımızda şifalı amacıyla kullanılan adaçayının  en yaygın yetiştirilen çeşitleri arasında şunları sayılabilir:
*Üç Loblu Adaçayı: üç loblu yaprakları olan büyük, çok yıllık bir çalıdır. Akdeniz ülkelerine özgü, çoğunlukla adaçayı çayı yapmak için kullanılmaktadır. Güçlü aromatik yaprakları ile karakterizedir ve çoğunlukla boğaz gargarası infüzyonlarında ve parfüm yapımında kullanılır.
*Ananas Adaçası: Bu çeşidin taze yaprakları içecek ve tatlılara lezzet katmak için kullanılır.
*Mavi renkli adaçayı: Bu çeşit Meksika'ya özgüdür. Mavi çiçeklerle dolu büyük bir bitkidir ve bitkisel her derde deva uyarısı olarak kullanılır.




Adaçayının Cilde Faydaları:

Bitki kökenli kimyasal bileşikler, uçucu yağlar ve vitaminler sayesinde adaçayı cilt bakımında aşağıdaki başlıklarda belirtildiği gibi faydalı olmaktadır.
1. Yaşlanma önler
Özellikle bitki tohumundaki antioksidanlar; kırışıklıklar, ince çizgiler ve yaşlanmaya bağlı oluşan siyah noktaları düzenli kullanımlarda önemli ölçüde etkisizleştirmiş ve geciktirmiştir. Adaçayındaki  antioksidanlar cildin hücrelerine zarar veren serbest radikallere karşı koruma sağlar. Cildin erken yaşlanmasının önüne geçer. Adaçayının unutulmaması gereken en önemli özelliği ise,  cildinizi serbest radikallerin saldırısına karşı koruyan ve günlük hücre yenilenmesine yardımcı olan, yüz kırışıklarının başlamasını geciktiren kalsiyum ve A vitamini ile yüklü olmasıdır.
2. Yağlı Ciltler İçin Adaçayı yağı:
Adaçayı yağı, yağlı ciltte sebum üretimini düzenleyerek büyük bir denge sağlar. Yaklaşık 250 ml suda bir kaşık adayı kaynatarak ev yapımı bir tonik hazırlayabilirsiniz.  Bu toniği yaklaşık 30 dakika dinlendirin  ve  ince bir tabaka halinde yüzünüze sürdükten 5 dk sonra yıkayın.
3. Cilt Sorunlarının Tedavisi:
Adaçayı otunun  antibakteriyel özellikleri cilt enfeksiyonlarının oluşumunu engeller. Aynı zamanda antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahiptir ve bu da akne tedavisine yardımcı olur. Ayrıca egzama ve sedef hastalığının semptomlarını hafifletir.

Adaçayının Saça Faydaları:


Adaçayı otunun pek çok açıdan saçlar için faydalı olduğu bilinen bir gerçektir. Bu faydalarından bazılarını şöyle sıralayabiliriz.
1. Saç Dökülmesi Tedavisinde Adaçayı :
Adaçayı eski zamanlardan beri saç dökülmesi ve kellik ile mücadele etmek için kullanılmıştır.  Beta-sitosterol ( erkek tipi kellik) tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur. 5-alfa redüktaz bileşiği içerir. Aynı miktarda biberiye ve nane gibi uçucu yağlarla 3 ila 4 damla adaçayı özlü yağ karıştırmanız ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı içinde seyreltmeniz önerilir.
2. Parlak Saçlar için Adaçayı ile Saçları Durulayın:
Adaçayını, saçlarınıza parlaklık kazandırmak için saç durulamasında da  kullanılabilirsiniz. Kurutulmuş adaçayı yapraklarından 1 çorba kaşığı kadarını bir bardak suda kaynattıktan sonra , kendi kendine ılımasını bekleyip son durulama suyu olarak kullanabilirsiniz.  Bu yöntem özellikle kepek oluşumunu önlemede çok etkili olacaktır.
3. Saç Büyümesini Hızlandırır:
Adaçayı saç köklerine daha fazla besin sağlayan, saç derisine dolaşımı arttıran ve saç derisinin yeni saç gelişimini cesaretlendirmede özellikli bir güce sahiptir. Biberiye otuyla beraber kullanılarak,  saç durulama suyu hazırlanabilir.
Bu bitkisel durulama saçınızın kalitesini arttırır, kuru ve incelmiş saçları yeniden canlandırabilir.  Saç dökülmesini yavaşlatması ve kalınlığını korumak için haftada bir veya iki kez kullanılabilir.
4. Saçları Karartır:
Adaçayı, saç rengini koyulaştırmak ve yoğunlaştırmak için kullanılabilir. Tek yapmanız gereken şampuan sonrası son durulama olarak kullanın. Yeni adaçayı yaprakları bir infüzyon yanı sıra kahverengi veya siyah saç rengini derinleştirmek ve ona parlaklık verir, gri saçları koyulaştırabilir.

 
Adaçayı Yağının Faydaları

Esansiyel bir yağ olan adaçayı yağı, bakteriyel enfeksiyonların büyümesini engellemeye yardımcı olan etkili bir antibakteriyel madde olarak işlev görür. Adaçayı yağlarının antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerini test eden birçok araştırmada, bu  yağın güçlü etkinlikleri olduğu kanıtlanmıştır.
Bunlara ek olarak, adaçayı uçucu yağ, sinir sistemi, kalp ve kan basıncını, solunum sistemi ve sindirim sistemini etkileyen bazı sağlık sorunlarının yanı sıra metabolik ve endokrin koşulların tedavisinde yardımcı olmakta başarılı olmuştur. Adaçayı yağı tarafından sağlanan diğer olası yararlar şunlardır:
Adaçayı sunduğu çeşitli sağlık yararları söz konusu olduğunda tam anlamıyla bir nimettir. Araplar'dan Çinlilere kadar herkes, bu bitkiyi sağlıklı bir hayatın anahtarı olarak görmüştür. Aslında, sağlık da yararlanma özellikleri nedeniyle, 2001'de Uluslararası Herb Birliği tarafından "Yılın Bitkisi" unvanını almıştır. Avusturya'daki Viyana Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre adaçayı inanılmaz anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Adaçayı sık sık durulama olarak kullanılır ya da yatıştırıcı iltihaplar için gargara yapılır. Adaçayı özleri, tentür ve uçucu yağ, tıp dükkanlarında kolayca bulunur. Ağız ve boğaz iltihaplarının tedavisinde kullanılan ilaçlarda kullanılırlar. Bu bitki, ağız ve boğazdaki iltihaplı mukozaları tedavi etmek için Alman Komisyonu tarafından harici olarak kullanılması önerilir.

Bu yazımızda adaçayının cilt ve saç bakımındaki özellikleri ve faydaları hakkında faydalı bilgiler paylaştık.

1 yorum:

  1. ne saçma ya, olduğu gibi kopyalamışsın yabancı makaleden :D

    YanıtlaSil