Adaçayının Tarihi Serüveni
Adaçayının Tarihi Serüveni
Bu yazımızda adaçayının insanlık tarihi açısından önemi
anlatılmaktadır. Adaçayının içerdiği vitaminler, tedavi özelliği ve kullanım
değeri hakkında bilgiler vereceğiz.
Adaçayının geçmişi Antik Yunan ve Roma dönemine kadar uzanır.
Bu dönemlerde ilk olarak et gibi uzun süre taze kalmayan gıdaların dayanma
sürelerini arttırmak amacıyla kullanılmış olan adaçayının botanik ismi,
"kurtarılmak" anlamına gelen "salvere" Latince sözcüğünden
gelir.
Akdeniz bölgesine özgü bir bitkidir. Tedavi amaçlı kullanılan şifalı bitkilerin en eskilerinden biri olan adaçayı günümüzde neredeyse tüm dünyada yetiştirilmektedir.
Akdeniz bölgesine özgü bir bitkidir. Tedavi amaçlı kullanılan şifalı bitkilerin en eskilerinden biri olan adaçayı günümüzde neredeyse tüm dünyada yetiştirilmektedir.
Amerika ve Avrupa ülkelerinde lezzetliyle tanınan bir ot olan
adaçayı, mutfaklarda özellikle et yemeklerine lezzet katmak amacıyla baharat
olarak kullanılmaktadır.
Tarihte ilk kez Antik Roma'da adaçayı, yağlı etlerin
sindirilmesine yardımcı olan yapısı sayesinde,
resmi Roma farmakopesinin bir parçası olarak kabul edilirdi.
Fransızların genellikle çay olarak
kullandıkları adaçayı MS 812 yılında,
kârlı ticari özelliğinin yanı sıra şifalı bitki oluşu nedeniyle Alman
İmparatorluk çiftliklerine ekilmesiyle beraber dünyada giderek popüleritesi
artan bitkilerden biri oldu. Öyle ki Adaçayının efsane olan faydaları, Arap
yarımadasında ölümsüzlük için, 14. yüzyıl Avrupa’sında ise büyülerden korunmak
amacıyla kullanılırken, 17. yüzyılda
Çin’de o kadar talep görmüş ki Çinli tüccarlar Hollandalı ticaret gemilerine 1
sandık adaçayı için 3 sandık siyah çay bedelini kazanmıştır.
Taze adaçayı yaprakları grimsi yeşil renktedir. Rengi sarıya
çalmaz. Organik olarak üretilen adaçayı C vitamini yönünden daha zengindir ve
besin değerleri taze adaçayından daha fazladır. Taze adaçayını az miktarda hava
alan plastik bir kabın içinde muhafaza edebilirsiniz. Kurutulmuş adaçayını
serin, loş ve kuru bir yerde saklayın. Hava geçirmeyen cam bir kavanozda
saklanırsa tazeliğini 6 aya kadar koruyabilir.
Adaçayının Besin Değeri ve Kullanımı
Günlük önerilen miktarı, bir çorba kaşığı olan adaçayı tam
bir K vitamini deposudur. Aynı zamanda mükemmel bir lif kaynağıdır. A vitamini,
folat, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, folik asit, tiamin, piridoksin,
riboflavin'in gibi vitaminleride içeren
adaçayı, önerilen günlük kullanımlarda tüketildiğinde, içeriğindeki C ve E
vitamini, tiamin ve bakır gibi vücudumuzun doğal ihtiyacı olan minarellerden de
yararlanmak mümkündür.
Adaçayının içerdiği salvin, carnosol asiti ve cirsimaritin
antibiyotik özelliği olan etkin maddelerdir. Özellikle salvin ve carnosol
asidi, bakterilerin RNA-sentezini etkileyerek çoğalmalarını ve etki güçlerini
engellemektedir. Bu yapısı sayesinde grip ve soğuk algınlığı gibi kış
kastalıklarına karşı hem çok güçlü bir koruyucu hemde etkili bir tedavi
edicidir. Günümüzde hala popülerliğini koruyan adaçayı en son 2001 yılında
International Herb Association (Uluslararası Şifalı Bitkiler Birliği)
tarafından yılın bitkisi seçilmiştir.
Tıbbi özelliklerine ek olarak adaçayının, et için doğal antiseptik
ve koruyucu olduğu kanıtlanmıştır. "Düşünen çay" olarak adlandırılan
adaçayı yapraklarından yapılan karışımlar, depresyon semptomlarını tedavi
etmenin yanı sıra Alzheimer hastalarının tedavisinde de kullanılmaktadır.
Üç loblu adaçayı, kardiyovasküler hastalığın önlenmesine
yardımcı olan flavon salvigenin içermektedir. Menopoz dönemlerinde zamansız
gelen yükselen ateşlenme hallerini düzeltmek veya düzenli kullanımlarda tamamen
çözdüğü kanıtlanmıştır. Bu özelliklerinin yanı sıra adaçayı diş sağlığı alışkanlığınızın
bir parçası olarak kullandığında, diş eti hastalığını tedavi edebilir.
Adaçayı Nasıl Kullanılmalı
Bitki çayı olarak adaçayı : 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış
ada
çayı 1 bardak kaynar suyla haşlanır ve 5 dk demlenir süzülerek içilir. ( adaçayı kesinlike kaynatılmamalıdır) Günde 1-2 bardak tavsiye edilmektedir.
Saç ve Cilt için Adaçayı
Adaçayı, saçlarınız,
ciltleriniz ve tırnaklarınız için harici olarak kullanılabilir. Durulama olarak
kullanıldığında saçın dokusunu ve tonunu arttırdığı gibi güzel bir parlaklık
bırakması da söz konusudur. Yağlı ciltler de sebum üretimini kontrol eden yüz
toniği olarak kullanılabilir. Adaçayı yağı; çay ağacı yağı, fesleğen yağı gibi
yağlarla beraber kullanıldığında ayak tırnaklarının mantar enfeksiyonunu önleme
ve havalandırmaya yardımcı olduğu bulunmuştur.
UYARI
Adaçayı, hamile veya emziren kadınlar tarafından ya da
epileptik kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Fazla tüketimi durumunda içinde
bulunan thujone ve kafur bileşenleri toksik etkiye yol açabilir. İki haftadan
uzun süreli kullanımı tavsiye edilmez. Herhangi bir sağlık koşulunuz varsa
adaçayı kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Bu yazımızda adaçayının vitamin zenginliğinden,
faydalarından, kullanımı ve besin değerinden bahsettik.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder