5 Ekim 2017 Perşembe

Soğuk Algınlığı ve Grip Hastalığında Adaçayı

Soğuk Algınlığı ve Grip Hastalığında Adaçayı

Soğuk Algınlığı ve Grip Hastalığında Adaçayı

Bu yazımızda mevsim geçişinde kendimizi koruyamayıp yakalandığımız soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda adaçayının önemi, faydaları ve kullanımından söz edeceğiz.
Soğuk algınlığı ve grip sonbahar aylarında kendini hissettirirken, ocak şubat aylarında doruğa ulaşıyor. Hastalıkları önlemenin en iyi yolu korunmak iken, belirtiler göründüğünde ne yapacağız?  Grip mevsimine girerken, sağlıklı kalmak ve hastalığı başlangıçta tedavi etmek için neler yapmalıyız?
Grip virüslerinden biriyle temasın sonucu ortaya çıkan hastalığın, ateş, vücut ağrısı, yorgunluk, boğaz ağrısı ve solunum sorunları gibi belirtileri olduğunu unutmamalıyız. Vücut direncinin desteklenmesi amacıyla dengeli beslenmenin yanı sıra bitki çaylarının  etkilerinden yararlanılması akılcı bir yol olacaktır. Bitki çayı seçenekleri arasında hiç şüphesiz ilk olarak aklımıza ıhlamur, adaçayı gibi bitkiler geliyor.
Adaçayı;  güçlü bir anti-mikrobiktir. Dünyadaki en yararlı ve kolay yetişen şifalı otlardan biridir. Her derde deva olarak tanımlanan bu muhteşem bitki, yaraları iyileştirmeden hafıza yenilemeye kadar kapsamlı bir tedavi sağlar. Soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrısı belirtilerinde doğal tedavi için en güçlü bitki adaçayı olacaktır. Hem taze hem kurutulmuş adaçayı, potasyum, kalsiyum, manganez, magnezyum, çinko, demir ve bakır gibi minerallerin iyi bir kaynağıdır.
Vitamin deposu olan adaçayı, A vitamini kaynağı olup, taze yapraklarının antioksidan C vitamini açısından zenginliğe sahiptir. Yüksek miktarlarda folik asit, piridoksin, taymin ve riboflavin gibi B vitamin gruplarını yüksek seviyelerde içerir. Bu özelliği sayesinde adaçayı,  anti-mikrobik ve anti-viral olduğunu kanıtlayarak, şişmiş lenf düğümlerinde şişmeyi azaltarak,  balgamlı  soğuk algınlığı için mükemmel ve nazik bir tedavi sağlar.

Soğuk Algınğı Ve Grip İçin Adaçayı Hangi İlkelerle Kullanılmalı

Adaçayı infüzyonunun, iltihaplı boğaz ve bademciklerle birlikte ülserli boğaz tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur. Bu amaçla, kurutulmuş adaçayı yapraklarından bir tutam yaklaşık 100 ml suda kaynatıp birkaç dakika demlenmesinin ardından içilmesi ve aynı çayla günde iki defa bir gargara yapılması etkili bir şekilde rahatlamanızı sağlayacaktır. Bitki çayı olarak adaçayı : 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış adaçayı 1 bardak kaynar suyla haşlanır ve 5 dk demlenir süzülerek içilir. ( adaçayı kesinlike kaynatılmamalıdır) Günde 1-2 bardak tavsiye edilmektedir.
Boğaz ağrısı vurduğunda, sıcak bir adaçayı çayını demleyin. Öncesinde gargara yaparak boğazı yumuşattıktan sonra içmenin faydalı olduğunu unutmayın. Boğazınızda oluşan  şişme ve ağrıyı maksimum rahatlamayla iki saatin altında, oldukça hızlı bir şekilde


dağılmaya başlayacağını göreceksiniz.

Çay olarak kullanılmasının yanısıra;

Burun tıkanıklığında buhar yöntemi olarakta kullanılabilir. Bunun için İki avuç dolusu adaçayı soğuk suda gece boyunca bekletilir. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve buharı yüzümüze yoğunlaştıracak biçimde solunarak etkilerinden faydalanılabilir.  Adaçayı hamile veya emzirme dönemlerinde kullanmamalısınız.
Bu yazımızda adaçayının gribal hastalıklarda kullanımı, faydası ve içerdiği vitaminlerden bahsettik.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder