Soğuk Algınlığı ve Grip Hastalığında Adaçayı
Soğuk Algınlığı ve Grip Hastalığında Adaçayı
Bu yazımızda mevsim geçişinde kendimizi koruyamayıp
yakalandığımız soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda adaçayının önemi,
faydaları ve kullanımından söz edeceğiz.
Soğuk algınlığı ve grip sonbahar aylarında kendini
hissettirirken, ocak şubat aylarında doruğa ulaşıyor. Hastalıkları önlemenin en
iyi yolu korunmak iken, belirtiler göründüğünde ne yapacağız? Grip mevsimine girerken, sağlıklı kalmak ve
hastalığı başlangıçta tedavi etmek için neler yapmalıyız?
Grip virüslerinden biriyle temasın sonucu ortaya çıkan
hastalığın, ateş, vücut ağrısı, yorgunluk, boğaz ağrısı ve solunum sorunları
gibi belirtileri olduğunu unutmamalıyız. Vücut direncinin desteklenmesi
amacıyla dengeli beslenmenin yanı sıra bitki çaylarının etkilerinden yararlanılması akılcı bir yol
olacaktır. Bitki çayı seçenekleri arasında hiç şüphesiz ilk olarak aklımıza
ıhlamur, adaçayı gibi bitkiler geliyor.
Adaçayı; güçlü bir anti-mikrobiktir.
Dünyadaki en yararlı ve kolay yetişen şifalı otlardan biridir. Her derde deva
olarak tanımlanan bu muhteşem bitki, yaraları iyileştirmeden hafıza yenilemeye
kadar kapsamlı bir tedavi sağlar. Soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrısı
belirtilerinde doğal tedavi için en güçlü bitki adaçayı olacaktır. Hem taze hem
kurutulmuş adaçayı, potasyum, kalsiyum, manganez, magnezyum, çinko, demir ve
bakır gibi minerallerin iyi bir kaynağıdır.
Vitamin deposu olan adaçayı, A vitamini kaynağı olup, taze
yapraklarının antioksidan C vitamini açısından zenginliğe sahiptir. Yüksek
miktarlarda folik asit, piridoksin, taymin ve riboflavin gibi B vitamin
gruplarını yüksek seviyelerde içerir. Bu özelliği sayesinde adaçayı, anti-mikrobik ve anti-viral olduğunu
kanıtlayarak, şişmiş lenf düğümlerinde şişmeyi azaltarak, balgamlı
soğuk algınlığı için mükemmel ve nazik bir tedavi sağlar.
Soğuk Algınğı Ve Grip İçin Adaçayı Hangi İlkelerle Kullanılmalı
Adaçayı infüzyonunun, iltihaplı boğaz ve bademciklerle
birlikte ülserli boğaz tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur. Bu amaçla,
kurutulmuş adaçayı yapraklarından bir tutam yaklaşık 100 ml suda kaynatıp
birkaç dakika demlenmesinin ardından içilmesi ve aynı çayla günde iki defa bir
gargara yapılması etkili bir şekilde rahatlamanızı sağlayacaktır. Bitki çayı
olarak adaçayı : 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış adaçayı 1 bardak kaynar suyla
haşlanır ve 5 dk demlenir süzülerek içilir. ( adaçayı kesinlike
kaynatılmamalıdır) Günde 1-2 bardak tavsiye edilmektedir.
Boğaz ağrısı vurduğunda, sıcak bir adaçayı çayını demleyin.
Öncesinde gargara yaparak boğazı yumuşattıktan sonra içmenin faydalı olduğunu
unutmayın. Boğazınızda oluşan şişme ve
ağrıyı maksimum rahatlamayla iki saatin altında, oldukça hızlı bir şekilde
dağılmaya başlayacağını göreceksiniz.
Çay olarak kullanılmasının yanısıra;
Burun tıkanıklığında buhar yöntemi olarakta kullanılabilir.
Bunun için İki avuç dolusu adaçayı soğuk suda gece boyunca bekletilir. Ertesi
gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve buharı yüzümüze yoğunlaştıracak biçimde
solunarak etkilerinden faydalanılabilir.
Adaçayı hamile veya emzirme dönemlerinde kullanmamalısınız.
Bu yazımızda adaçayının gribal hastalıklarda kullanımı,
faydası ve içerdiği vitaminlerden bahsettik.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder