23 Mart 2015 Pazartesi

Adaçayı

Adaçayının Faydaları ve Zararları



Ballıbabagiller  familyasından Salvia cinsini oluşturan kokulu bitki olan  adaçayı batı ve güney-batı Anadolu’da bol olarak yetişmektedir.

Adaçayı bitkisi 30-70 cm boyunda çalımsı bir görüntüye sahip menekşe renkli çiçeklerinin halka dizilmiş görüntüye sahiptir .


Karşılıklı olan beyaz keçeli yaprakları gümüş gibi parıldar ve acımtırak, ıtırlı bir koku yayar. Çevresine ıtırlı hoş bir koku yayan mavi–menekşe renkli çiçeklerin pırıltısı uzaklardan seçilebilir. Bitki yaprakları çiçeklenme öncesi, Mayıs-haziran aylarında toplanır.


Etken maddelerinin doruğa ulaştığı öğlen saatlerinde toplanan yapraklar, gölgeli ve havadar bir yerde kurumaya bırakılır. İyice kuruduktan sonra ince kıyılarak, hava almayan kaplarda saklanır.

Ada Çayı Faydaları   Ada çayının içerdiği salvin, carnosol asiti ve cirsimaritin antibiyotik özelliği olan etkin maddelerdir. Özellikle salvin ve carnosol asidi, bakterilerde RNA-sentezini etkileyerek çoğalmalarını ve rejenerasyonlarını engellemektedir.

Adaçayı Faydaları Nelerdir



Vücut direncini güçlendiricidir. Hastalık sonrası güçsüzlük, kas yorgunluğu durumlarında faydalıdır.
• Antiseptiktir. Balgam söktürür ve toksinleri vücuttan uzaklaştırmaya yarar.
• Boğaz ve bademcik iltihabına karşı oldukça yararlıdır. Farenjit, larenjit başlıca kullanım alanlarıdır.
• Adaçayının içinde bulunan “cineol” adlı madde öksürüğü önleyici özelliktedir.
• Gaz söktürücü ve hazmı kolaylaştırıcıdır. Mide spazmına ve bulantısına iyi gelir.
• Beyin işlevini artırır, hafızayı güçlendirir, unutkanlık sorununa olumlu etki sağlar. Alzheimer sebebiyle azalan bir beyin kimyasalına koruyucu etkide bulunmaktadır.
• Ateş düşürücüdür.
• Menopoz dönemindeki kadınlarda sıcak basmalarını ve aşırı terlemeyi önleyici etkisi bulunmaktadır.
• Aç karnına içilen ada çayının kan şekerini düşürücü özelliği vardır.
• Soğuk içilen ada çayının ishal kesici etkisi bulunmaktadır.
• Kuru adaçayı yaprağı toz haline getirilerek dişlerin üzerine sürüldüğünde dişleri güçlendirir ve beyazlatır. Diş ve ağız iltihapları durumlarında ise soğuk ada çayı gargara olarak kullanılabilir.
• Migren ve baş ağrısı durumunda, sıcak ada çayına batırılmış bezle alın bölgesine kompres uygulamasının olumlu etkisi bulunmaktadır.
• Soğuk adaçayı kompresi, kesik ve yaralarda rahatlama ve hızlı iyileşme sağlamak için uygulanabilir.

Adaçayının Zararları


Sürekli ve fazla miktarda kullanımdan kaçınılmalıdır. Düşük yapma olasılığına karşı hamileler kullanmamalıdır. Anne sütünün salgılanmasını azaltıcı özelliği bulunduğundan emziren kadınlar kullanmamalıdır.

Bazı kişilerde kan basıncını yükseltebilir. Küçük çocuklara içirilmesi tavsiye edilmez. Konsantre adaçayı yağı içilmemelidir.

Adaçayı Nasıl Hazırlanmalı


Yapraklar daha çiçeklenme başlamadan, mayıs ve haziranda toplanır. Bitki kuru ve güneşli günler boyunca, eterli yağlar oluşturduktan sonra, yapraklar öğlen güneşinde toplanır ve gölgede kurutulur. Ada çayı, çok eski çağlarda da ünlü bir şifalı bitki olarak tanınır.

1 tatlı kaşığı ince kıyılmış adaçayı 1 bardak kaynar suyla haşlanır ve 5 dk demlenir süzülerek içilir. ( adaçayı kesinlike kaynatılmamalıdır) Günde 1-2 bardak tavsiye edilmektedir.

Adaçayı demleme yöntemleri
hakkındaki yazımızında konuyla alakalı olarak dikkatinizi çekeceği düşüncesiyle okumanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder