Adaçayı
Özellikle kış aylarında sıklıkla yaşanılan gribal enfeksiyonların tedavisinde tercih edilen adaçayı, batı ve güney-batı Anadolu’da bol olarak yetişmektedir.
70 cm kadar boylanabilen adaçayı, çalımsı bir görüntüye sahip menekşe renkli çiçeklerinin halka dizilmiş görüntüsü vardır. Öyleki Çevresine ıtırlı ve hoş bir koku yayan mavi–menekşe renkli çiçeklerin pırıltısı uzaklardan seçilebilir.
Adaçayı Ne Zaman Toplanır
Mayıs-haziran aylarında olgunlaşan çiçekleri, etken maddelerinin doruğa ulaştığı öğlen saatlerinde toplanmalı ve yaprakları, gölgeli ve havadar bir yerde kurumaya bırakılmalıdır. İyice kuruduktan sonra ince kıyılarak, hava almamasına özen gösterilmelidir.
Adaçayının Faydaları
Adaçayının içerdiği salvin, carnosol asiti ve cirsimaritin antibiyotik özelliği olan etkin maddelerdir. Özellikle salvin ve carnosol asidi, bakterilerin RNA-sentezini etkileyerek çoğalmalarını ve etki güçlerini engellemektedir.
Adaçayında bulunan diğer önemli madde ise özellikle eterik yağında içerdiği cineoldür. Cineol, öksürüğü engelleyici bir maddedir. Kısaca, ada çayı hem doğal bir antibiyotik hem de doğal bir öksürük engelleyicidir.
Bütün bu özelliklerinin yanında ada çayı, aynı zamanda şişkinlik, ishal ve bağırsak iltihabı rahatsızlıklarında etkili bir tedavi edicidir.
Adaçayı Kullanımı
Ağızda çalkalama ve gargara yaparak diş eti kanamaları için kullanılabilen adaçayı, cilde haricen uygulandığında derideki hasar ve yaraları hafifletirken periodik kullanımlarda cilt yanıklarını bile tedavi edebilmektedir.Ama herşey önemlisi uzun yıllardır insanlar anne sütünün düzeni için ada çayı kullanırlar.
Adaçayı romatizmal sıkıntıların tedavi sürecinde, çiçeklerinin sirkede bekletilmesi ile elde edilen adaçayı sirke solisyonuda, masaj yöntemiyle sıkıntılı bölgeye uygulandığında etkili sonuçlar göstermektedir. Bunun için; bir avuç çiçek, doğal sirkenin içinde minimum 3 gün bekletilir ve elde edilen sirke, rahatlıkla sıkıntılı bölğelere rahatlatıcı olarak bile uygulanabilir.
Adaçayı Kullanma
Yöntemleri
Bitki çayı olarak adaçayı : 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış adaçayı 1 bardak kaynar suyla haşlanır ve 5 dk demlenir süzülerek içilir. ( adaçayı kesinlike kaynatılmamalıdır) Günde 1-2 bardak tavsiye edilmektedir.
Oturma Banyosu olarak : İki avuç dolusu yaprak soğuk suda gece boyunca bekletilir. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve banyo suyuna eklenir
Adaçayı Sirkesi olarak : Geniş ağızlı bir şişe, boğazına kadar Yabani Adaçayı ile doldurulur. Çiçeklerinin üstüne çıkacak kadar Doğal üzüm sirkesi eklenir ve şişe 14 gün güneşte veya sıcak bir yerde bekletilir.
Adaçayı hakkında hazırladığım makalemin sonuna gelirken , sizler için derlediğim ada çayı hakkındaki yazımızın faydalı olduğunu umuyor, blogumuzdaki diğer yazılarında dikkate değer olduğu söylemeden edemiyorum :) o derece yani hani okuyan ömüyo desek yeri valla bak. ondan mütevellit bi göz gezdirmenizde fayda var. sonra vay ben bilmedim ben duymadım demeyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder